Marsipankake

Jeg bruker alltid en nøttebunn som nederste bunn. Legger over et lag med vaniljekrem og et lag med bringebærmousse. Andre lag er en sukkerbrødbunn, et lag med vaniljekrem og et lag med bringebærmousse. Avslutt med en sukkerbrødbunn. Forsegl kaken med hvit smørkrem og dekk med marsipan. Pynt kaken med dekor av marsipan eller sukkerpasta.

Nøttebunn:

5 eggehviter
60 g sukrinmelis
60 g sukrin gold
250 gr mandler, grovmalte
1  ts bakepulver 

  1. Mal mandlene i en mandelkvern eller grovmal de i en foodprosessor eller blender. Mandlene kan evt. skoldes.
  2. Stivpisk eggehvitene, tilsett søtningsmiddelet litt etter litt og vend til slutt forsiktig inn de malte mandlene med en slikkepott. Vend det sammen i maks 1 minutt ellers vil eggehvitene falle helt sammen.
  3. Smør en springform på f.eks. 24 cm (legg evt bakepapir i bunnen) og fyll den med mandelrøren. Stekes ved 160 grader i ca 30-35 minutter på nederste rille. Avkjøl.

 Glutenfritt sukkerbrød

Til en kake pĂĄ 24 cm bruker jeg:

4 egg (mellomstore)
70 g sukrin gold 
1 dl Toro fin kakemix (ca 60 gram)
1 dl potetmel (ca 80 gram)
1-2  ts bakepulver

Sett ovnen på 175 grader, over og undervarme.  Kle en 24 cm form med bakepapir.

Skill eggene, ha hvittene i kjøkkenmaskinen og pisk dem stive (du skal kunne snu bollen over hodet). Tilsett så gradvis sukkeret. Bruk et par minutter på dette.

NĂĄr du har en luftig, stiv marengs (skal ogsĂĄ nĂĄ kunne snu bollen over hodet), tilsetter du ei eggeplomme om gangen, bland dem raskt inn og skru av maskinen.

Sikt inn mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn. Ha røren over i kakeformen, stek på nederste rille i 35-40 minutter.

Ikke lukk opp ovnsdøra før den er ferdig. Du ser om den er ferdig ved at den begynner å slippe kanten av kakeforma. Sjekk for sikkerhets skyld med en kakenål eller tannpirker. Er kakenålen tørr, er kaken ferdig.
Ta kaken ut av ovnen og snu den opp ned på et bakebrett med bakepapir. Avkjøl.

Vil du ha ei høyere kake lages den med 6 egg, bare øk mel og sukkermengden tilsvarende.

Vaniljekrem

5 eggeplommer
4-5 ss maizena
2-3 sukrinmelis eller annen søtning, smak til
2 stk vaniljestang
5 dl laktosefri H-melk

Bland eggeplommene i en bolle

Rør sammen maizena og sukrinmelis Del vaniljestengene og skrap ut frøene. Ha alt i en gryte med melken og kok opp.Hell halvparten av den kokende melken i eggeblandingen. Ha over resten av melken og rør.
Sil det tilbake i gryta og rør til det tykner. Skal ikke koke. Avkjøl.
Det kan godt blandes litt pisket krem i.

Bringebærmousse

5dl bringebær eller andre bær
3 ss vann
4 ss sukrinmelis

4 plater gelatin
3 dl laktosefri kremfløte
2 ss sukrinmelis

  1. Knus bærene, rør bringebær, vann og sukker godt sammen. Gni blandingen gjennom en sikt slik at du får fjernet de små steinene.
  2. Bløt gelatinen i kaldt vann i 10 min, klem ut vannet. Kok opp 3 ss vann og smelt gelatinen.
  3. Pisk kremfløten med 2 ss sukrinmelis.
  4. Rør gelatinen inn i bærmosen og bland kremen forsiktig i. La den stå i kjøleskapet og «sette»seg litt før du heller den over kakebunnen.

Hvit smørkrem (ikke sukkerfri)

50g Tine smør

50g  Flott matfett

300g melis

Noen drĂĄper vaniljeessens

3 ss laktosefri helmelk

Romtemperer smør og matfett godt. Bland alt, og ha evt i farge.

Sukkerpasta (ikke sukkerfri)

 4 ss vann

4 plater gelatin

2,5 dl glukose (alt. lys eller hvit sirup)

30 gram Flott matfett

1000 gram melis

ev vaniljepulver eller flytende smaksessens.

Slik lager du Sukkerpasta

  1. Del gelatinplatene i mindre biter og legg de i vannet. La de trekke i vannet i 5-10 min til de er myke. Smelt det hele over vannbad.
  2. Når gelatinen er helt oppløst blandes glukosen i. Deretter matfettet og eventuell flytende smaksessens. Rør til fettet er smeltet og det er en klar væske.
  3. Ha i melisen i bollen til en kjøkkenassistent og hell deretter i væsken. Ha i litt vaniljepulver hvis ønskelig.
  4. Miks alt på middels hastighet til det er godt blandet. Del straks i mindre porsjoner og pakk inn godt i plastfolie og plastpose utenfor det. Som du ser er konsistensen veldig bløt og nesten flytende med en gang når man pakker det inn. Den trenger å sette seg litt før den brukes.