Slik åpner du rå østers. Den flateste siden av østersen skal peke opp slik at sjøvannet forblir inne i østersen når du åpner den. Kniven føres inn ved muskelfestet og følger den øvre delen av skjellet for ikke å ødelegge østersen når den er åpnet.
Vi griller østersen først, da åpner skjellene seg av seg selv når de er klare (legg den flate, store siden av østersen ned på grillen). Når de har åpnet seg, ta av den øverste delen. Ha ½ -1 ss av valgfri saus over østersen og legg den tilbake på grillen. La den ligge til sausen koker. Serveres varm. Tygg godt på den før du svelger, kjenn konsistensen og smaken. Nyt den.
Klassisk sjalottløktopping
2 sjalottløk eller 1 litenrødløk, finhakkes
1/2 dl eddik,
litt nykvernet pepper
litt vann. Smak til
Blandes og serveres
Asiatisk topping
2 lime, saften
4 ss riseddik
1/4 finhakket rød chili uten frø
1 ts asiatisk fiskesaus
1 ts sesamolje
1 ss glutenfri soyasaus
frisk koriander
litt vann. Smak til.
Blandes og serveres.
Smørsaus
1 ss Tine smør
1 ts finhakket hvitløk
2 ss ferskpresset sitronsaft
2 ss chilisaus
La smør og hvitløk surre en liten kjele på middels varme, ca 2-3 minutter. Fjern hvitløkssmøret fra stekeplaten og tilsett sitronsaft og chilisaus. Bland godt
Vi anbefaler en lett og søt Italiensk Tamaellini Soave 2015/2016 hvitvin.