Kyllinggrateng med blomkål

4 porsjoner

1 liten blomkål delt i buketter
4 ss smør
3 dl laktosefri kremfløte
4 dl laktosefri lettmelk
4 ss Dijon sennep
3 fedd finhakket hvitløk
2 ts xantan gum eller annen jevning
1 eggeplomme
1 pakke med revet ost (Norvegia og  Jarlsberg)
Salt og pepper etter smak
4 stk kyllingfilet, delt i terninger og stekt
150 g kokt skinke, delt og stekt.

 

Forvarm ovnen på 200 grader.

Kok blomkålbukettene i 5-7 minutter, slik at de fortsatt har tyggemotstand. Sil av vannet og sett til side.

Smelt smøret i en kjele og ha i hvitløken. Surr dette sammen 2-3 minutter. Tilsett kremfløte, melk og dijonsennep. Rør helt til blandingen småkoker. Dryss xantangum`en over den kokende væsken, rør godt hele tiden slik at det ikke blir klumper.

Pisk eggeplommen i en liten bolle, tilsett litt av den varme sausblandingen for å temperere plommen. Pisk hele tiden. Hell det sakte tilbake i kjelen. Rør helt til sausen tykner.

Tilsett 150 g av osten, pass på at den smelter helt. Smak til med salt og pepper.

Ha  den stekte kyllingen, skinken og blomkålen i sausen. Bland godt sammen. Ha alt over i en ildfast form. Strø over resten av osten og dekk formen med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen og stek ca 25 minutter, ta bort folien og stek 15-20 minutter til osten har fått farge og bobler.

Ta ut av ovnen, la retten hvile i 10 minutter.

Grateng2

Server med salat, glutenfri pasta eller bare et godt brød, som f.eks glutenfri focaccia.