Karamellpai

22 cm paiform

1 paibunn (oppskrift lenger ned på siden)
1 stor porsjon karamellsaus (oppskrift lenger ned på siden)
2 dl laktosefri kremfløte/vanlig kremfløte eller pisket kokoskrem
1 ts sukrinmelis
1/2 ts vaniljeekstrakt
Pecannøtter
Mørk sjokolade

Lag karamellsausen, tilsett havsalt mot slutten. Smak til. Mens karamellen avkjøles lager du paibunnen. Avkjøl paibunnen helt.

Hell karamellsausen (spar litt, dersom du vil pynte paien med litt saus) over i den stekte og avkjølte paibunnen. Dekk med plast folie og sett i kjøleskapet. Avkjøl i minst to timer.

Pisk kremfløten/kokoskremen med sukrinmelis og vaniljeekstrakt. Ha det over den avkjølte paien. Pynt med pecannøtter, karamellsaus og sjokolade. (Karamellsausn tykner til, varm den derfor forsiktig opp  mens du rører hele tiden.)

karamelpai1
Resultat av en dårlig smurt form, paikræsj 😀

 

Karamell (dette er en stor porsjon!)
230 g Tine smør
6 ss Sukrin gold
3 ss Fiber sirup gold
5 dl laktosefri kremfløte/vanlig kremfløte 
3 ts vaniljeessens
Havsalt

Smelt smør, sukrin gold og  fibersirup gold i en middels stor gryte over lav varme. Når alt har smeltet, småkok blandingen i ca 5 minutter, til den har fått en gyldenbrun farve (forsiktig så du ikke brenner den).

Tilsett kremfløten. Kok opp og reduser til svak varme, karamellen skal bare småkoke. Rør i den av og til. Karamellen skal småkoke til den har  fått «karamellfarge», dette vil ta opptil 30 minutter fordi det er en stor porsjon. Når karamellen er ferdig vil den dekke baksiden på en teskje (ha en teskje i karamellen og sjekk at den ikke renner av på baksiden)

Fjern karamellen fra platen og bland i vaniljeekstrakten. Avkjøl, den vil bli tykkere etterhvert som den blir kald.

Se også min oppskrift på karamellsaus av kokoskrem her.

Paibunn
240 g mandelmel (ikke det fettreduserte)
65 g sukrinmelis
1/4 ts salt
60 g Tine smør, smeltet
1 stort egg eller 2 små
1 ts vaniljeessens

Forvarm ovnen til 180 grader. Smør bunnen av en 22 cm paiform eller ha bakepapir  i bunnen.

Bland sammen de tørre ingredienene i en stor bolle. Ha i smeltet smør, vaniljeessens og egg.  «Deigen « vil være tørr og smuldrete, fortsett å kna deigen til den samler seg og alt mandelmelet har blandet seg i deigen..

Trykk deigen i bunnen av paiformen, pass på at du trykker deigen opp langs kanten på formen. Prikk små hull i deigen med en gaffel.

Stek i 10-12 minutter, til den er gylden på farge.