Kombucha

Utstyr til laging av kombucha:

  • En stor bolle eller glasskrukke
  • Klede til å dekke bollen eller glasskrukken, festes med strikk
  • Dørslag i plast
  • En ekstra bolle for å sile kombucha etter fermentering
  • Glassflasker med patentkork (anbefaler disse)

Kombuchaoppskrift til 2 liter kombucha:

  • Start kultur scoby/mor (den flate pannekaken)
  • 2 dl ferdiglaget kombucha som starter
  • 5 ss økologisk rørsukker
  • 3 teposer av økologisk svart te eller Rooibos
  • 2 liter vann

Slik lager du kombucha

Ha  poser av din favoritt økologisk te (må være rooibos eller svart te) i en stor glassbolle eller et glass, ha i 5 store spiseskjeer med mineralrikt økologisk  rørsukker. Hell deretter 2 liter kokende vann i og la det stå helt til teen er lunken.

Hell i den ferdiglagde kombucha-teen fra forrige batch (hvis det er første gang du lager dette er det den væsken som kombucha scobyen lå i) og brett kombucha scobyen (pannekaken) pent ut slik at den blir liggende og flyte på toppen.

Fermentering

Knyt et rent kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter med strikk på glassbollen eller glasskrukken, slik at støv og insekter ikke så lett kommer til. Sett deretter kombuchaen til fermentering på et mørkt og romtemperert sted. Den kan gjerne stå i kjøkkenskapet,under senga eller et annet sted den får stå i fred. La den stå slik i 1-4 uker avhengig av temperatur og selvsagt hvor syrlig du vil ha den. Den blir syrligere jo lenger du lar den stå. Jeg pleier å la den stå i 2 uker. I denne perioden er det lurt å ikke flytte på kombuchaen da dette kan hemme dannelse av den nye scobyen.

Når du har latt kombucha-teen stå lenge nok (altså så lenge du vil at den skal stå), siler du den gjennom dørslaget og over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske scobyen, selv om det henger litt tråder på den. Nå har det sannsynligvis dannes seg en ny scoby, eller en kombucha baby. Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og lage 2 porsjoner neste gang. Du kan også gi den til naboen din sammen med en god splæsj av den ferdige kombuchaen (som starter). Du må selvsagt ikke glemme å holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch. Dette bør være ca 10% av mengden du planlegger å lage neste gang.

Etterfermentering

Hell deretter den ferdig fermenterte kombucha-teen over på rene flasker og la de stå på kjøkkenbenken 1-3 dager. Dette gjør at det dannes naturlig kullsyre. Det er også mulig å etterfermentere med feks ingefær eller bær for å få litt spennende smak. Ved etterfermentering lar du rett og slett bare flaskene med kombucha stå på kjøkkenbenken et døgn, med litt oppkuttet ingefær, frukt eller bær oppi. Finn gjerne på din egen kombuchaoppskrift med forskjellige bær.

Kombucha svart teKombucha med ananas og ingefær

Nederste bilde er etterfermentering med ingefær.

Kilde: Naturlig Liv