Kombucha

Utstyr til laging av kombucha:

  • En stor bolle eller glasskrukke
  • Klede til √• dekke bollen eller glasskrukken, festes med strikk
  • D√łrslag i plast
  • En ekstra bolle for¬†√• sile kombucha etter fermentering
  • Glassflasker med patentkork (anbefaler disse)

Kombuchaoppskrift til 2 liter kombucha:

  • Start kultur scoby/mor (den flate pannekaken)
  • 2 dl ferdiglaget kombucha som starter
  • 5 ss √łkologisk r√łrsukker
  • 3 teposer av √łkologisk svart te eller¬†Rooibos
  • 2 liter vann

Slik lager du kombucha

Ha¬† poser av din favoritt √łkologisk te (m√• v√¶re rooibos eller svart te) i en stor glassbolle eller et glass, ha i 5 store spiseskjeer med mineralrikt √łkologisk¬† r√łrsukker. Hell deretter 2 liter kokende vann i og la det st√• helt til teen er lunken.

Hell i den ferdiglagde kombucha-teen fra forrige batch (hvis det er f√łrste gang du lager dette er det den v√¶sken som kombucha scobyen l√• i) og brett kombucha scobyen (pannekaken) pent ut slik at den blir liggende og flyte p√• toppen.

Fermentering

Knyt et rent kj√łkkenh√•ndkle eller et kaffefilter med strikk p√• glassbollen eller glasskrukken, slik at st√łv og insekter ikke s√• lett kommer til. Sett deretter kombuchaen til fermentering p√• et m√łrkt og romtemperert sted. Den kan gjerne st√• i kj√łkkenskapet,under senga eller et annet sted den f√•r st√• i fred. La den st√• slik i 1-4 uker avhengig av temperatur og selvsagt hvor syrlig du vil ha den. Den blir syrligere jo lenger du lar den st√•. Jeg pleier √• la den st√• i 2 uker. I denne perioden er det lurt √• ikke flytte p√• kombuchaen da dette kan hemme dannelse av den nye scobyen.

N√•r du har latt kombucha-teen st√• lenge nok (alts√• s√• lenge du vil at den skal st√•), siler du den gjennom d√łrslaget og over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske scobyen, selv om det henger litt tr√•der p√• den. N√• har det sannsynligvis dannes seg en ny scoby, eller en kombucha baby. Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og lage 2 porsjoner neste gang. Du kan ogs√• gi den til naboen din sammen med en god spl√¶sj av den ferdige kombuchaen (som starter). Du m√• selvsagt ikke glemme √• holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch. Dette b√łr v√¶re ca 10% av mengden du planlegger √• lage neste gang.

Etterfermentering

Hell deretter den ferdig fermenterte kombucha-teen over p√• rene flasker og la de st√• p√• kj√łkkenbenken 1-3 dager. Dette gj√łr at det dannes naturlig kullsyre. Det er ogs√• mulig √• etterfermentere med feks ingef√¶r eller b√¶r for √• f√• litt spennende smak. Ved etterfermentering lar du rett og slett bare flaskene med kombucha st√• p√• kj√łkkenbenken et d√łgn, med litt oppkuttet ingef√¶r, frukt eller b√¶r oppi. Finn gjerne p√• din egen kombuchaoppskrift med forskjellige b√¶r.

Kombucha svart teKombucha med ananas og ingefær

Nederste bilde er etterfermentering med ingefær.

Kilde: Naturlig Liv