Tapasbuffet

den

SALTKOKTE KANARIPOTETER MED R√ėD OG GR√ėNN MOJOSAUS

Dette trenger du:

  • 1 kg sm√• poteter med skall
  • 2,5 dl havsalt

R√łd¬†mojosaus:

  • 1 glass grillet paprika
  • 3 fedd hvitl√łk, grovhakket
  • 1 knivspiss salt
  • 1 knivspiss spisskummen
  • 1¬†ts¬†r√łkt paprikapulver, evnt vanlig paprikapulver for mildere smak
  • 1¬†ts eplecidereddik
  • 4¬†ss¬†extra¬†virgin¬†olivenolje

Gr√łnn¬†mojosaus:

  • 1¬†ts¬†sherreyeddik
  • 3 fedd hvitl√łk, grovhakket
  • 1 knivspiss salt
  • 1 knivspiss spisskummen
  • Frisk koriander, blader og stilker fra 1 potte
  • 4¬†ss¬†extra¬†virgin¬†olivenolje

Slik gj√łr du:

  1. Legg potetene i en gryte.Hell p√• vann slik at det akkurat dekker potetene. Tilsett saltet. Kok opp og senk temperaturen til medium umiddelbart etter oppkok. La det sm√•koke til potetene er m√łre. Hell av nesten alt vannet, la det v√¶re igjen 1 cm. vann i gryten.
  2. Sett gryten tilbake på platen og kok opp. Senk temperaturen til lav etter oppkok. Saltet skal nå krystallisere seg rundt potetene og saltet legger seg som et fint lag rundt skallet. Vannet fordamper etter ca. fem minutter.
  3. Ta gryten av platen og dekk den med et kj√łkkenh√•ndkle. La st√• i ti minutter.
  4. Mojosauser:¬†Ha alle ingrediensene, unntatt oljen, til den r√łde mojosausen i en beholder. Miks med en stavmikser mens du sper med olje. Smak til med salt.
  5. Lag den gr√łnne¬†mojosausen p√• samme m√•te.
  6. Server de saltkokte kanaripotetene med de to mojosausene.

 

Albondigas

Ingredienser

400 g karbonadedeig
200¬†g svinekj√łttdeig
1 stk egg
4 stk glutenfrie loffskiver
1 dl tomatjuice
2¬†stk hvitl√łksfedd
0.33¬†stk chili, r√łd
0.5 stk gulrot
0.5¬†stk l√łk
1 stk selleristilk
1 ss paprikapulver
1 ts spisskummin
1 ts karri
0.5 ts gurkemeie
1 ts salt
Stk pepper, sort
kokosolje

Fremgangsmåte:

Bl√łtlegg loffskiver i tomatjuice. Finhakk gr√łnnsakene og bland med de √łvrige ingrediensene, for h√•nd, til en fast masse. Form sm√•¬† boller¬† med¬† hendene¬† og¬† stek¬† dem¬† videre¬† i¬† kokosolje.¬† Trekkes¬† videre¬† i¬†¬†krydret tomatsaus¬†i¬† 10¬† min.

Tomatsaus

Ingredienser

2¬†stk¬†hvitl√łksfedd
0.33¬†stk¬†r√łd chili
0.5 stk gulrot
0.5¬†stk¬†l√łk
1 stk selleristang
1 ss paprikapulver
1 ts spisskummin
1 ts karri
0.5 ts gurkemeie
2¬†dl¬†r√łdvin
8 dl hermetiske tomater
2 dl oksekraft
koriander
salt og pepper
sukrin gold

Fremgangsmåte:

Finhakk alle¬† gr√łnnsaker¬† og fres dem i¬† kokosolje¬† i¬† 5¬† min. Ha¬† i¬† de¬† t√łrre¬† ingrediensene¬† samt¬† r√łdvin¬† og¬† kok¬† inn¬† til¬† halvparten.¬† Tilsett¬† oksekraft,¬† tomatene,¬† salt,¬† pepper¬† og¬† litt¬† sukker.¬† Sm√•kok¬† i¬† 40¬† min.

Om du bruker sausen til albondigas, legg  bollene  i  sausen  og  la  dem  trekke  i  de siste 10  min,  ha  i  hakket  koriander.

IMG_2816

 

Kyllingtapas fra Andalucia

1 klype safrantråder
1 ss kokende lettsaltet vann
0,5¬†ts korianderfr√ł
0,5¬†ts spisskummenfr√ł
0,5¬†ts fennikelfr√ł
1 ts  paprikapulver
2¬†fedd hvitl√łk, presset
2 ss grovhakket, frisk oregano
1 stk laurbærblad, finhakket
2¬†ts r√łdvinseddik
2 ts olivenolje
salt
pepper, sort og nykvernet
400¬†g magert kylling kj√łtt, uten skinn eller bein
olje til pensling

Slik gj√łr du det:

Bl√łt safranen i kokende lettsaltet vann i 10 minutter.

Ha koriander-, spisskummen- og fenikkelfr√ł i en stekepanne. T√łrrstek det i noen sekunder, mens du rister pannen fra side til side til aromaen stiger. Knus de ristede krydderne i en morter og hell dem i en stor bolle.

Bland paprikapulver, safran med bl√łtevann, presset hvitl√łk, oregano, laurb√¶rblad og eddik sammen med de malte krydderne. Tilsett olje, salt og pepper og bland det hele godt. Skj√¶r kyllingen i 2,5 cm store terninger, ha dem i krydderblaningen og bland godt. Dekk til og la det hele st√• til marinering i kj√łleskapet i 2 timer. Bl√łtlegg 2 tre- eller bambusspidd per porsjon du lager i kaldt vann i minst 30 minutter.

Træ kyllingbitene på spiddene og krydre med salt og pepper. Grill kyllingspiddene over direkte middels varme i 8-10 minutter; vend en gang etter halvgått tid.

Bruschetta

ca 10¬†skiver glutenfri pariserloff eller landbr√łd
God olivenolje til pensling
2¬†hvitl√łksfedd
3 store tomater
6-7 store blader fersk basilikum
Nykvernet pepper
Maldonsalt
1 ss olivenolje til tomatene

1. START MED TOMATBLANDINGEN
Det er nok mange som lager tomatblandingen til slutt, men det er den du b√łr starte med. Det gir nemlig smakene i tomatblandingen tid til √• sette seg, og du f√•r en rikere smak.

2: FJERN TOMATKJERNENE
Del tomatene i to, fjern kjernen og hakk tomatene i biter. Finhakk hvitl√łksfeddet, og rull basilikumbladene sammen f√łr du finsnitter dem. Bland tomatbiter, hvitl√łk og basilikum sammen i en bolle, og hell over olivenolje. Smak til med nykvernet pepper og maldonsalt. La tomatblandingen st√• og godgj√łre seg i kj√łleskapet mens du lager til resten.

3. DEL LOFFEN P√Ö SKR√Ö
For √• f√• st√łrst mulig overflate til toppingen, b√łr du skj√¶re loffen p√• skr√•. Hver skive skal v√¶re p√• omtrent 1 centimeter i tykkelse

4. PENSLE MED OLIVENOLJE P√Ö BEGGE SIDER
For √• f√• skikkelig spr√łtt br√łd, b√łr du pensle br√łdet med olivenolje. Ikke kun p√• √®n side som mange gj√łr ‚Äď men p√• begge sider. Da f√•r du dobbelt spr√łhet b√•de p√• topp og bunn, og slipper en bl√łt underside p√• br√łdet.

Legg br√łdskivene p√• et stekebrett med bakepapir, og stek i ovnen p√• 180 grader i 6-8 minutter til de er gylne.

5. GNIKK MED HVITL√ėK
N√•r skivene er ferdige i ovnen, er det tid for √• gi br√łdet skikkelig hvitl√łkssmak. Del hvitl√łksfeddet i to, og gni snittflaten mot overflaten til br√łdskivene. Den ru overflaten til br√łdet s√łrger for at hvitl√łk fordeler seg godt inn i br√łdet.

6. FORDEL TOMATBLANDINGEN
Hent tomatblandingen fra kj√łleskapet, og fordel den p√• toppen av br√łskivene. Server umiddelbart!

IMG_2802

Scampi stekt i chili, hvitl√łk og olivenolje

1 pk. rå scampi uten skall
2-4 r√łde chili
2-4 kinesisk hvitl√łk
olivenolje

Slik gj√łr du;

Skrell scampi, hakk chili (jeg tar ut fr√łene) og hakk hvitl√łk. Legg ingrediensene i en pose og hell i olivenolje (ca. 0,5-1 dl). Om tid la dette ligge i et par timer √• marinere seg.
Sett på stekepanne og varm opp, hell i ingrediensene. Stek til scampiene forandrer farge fra grå til rosa/oransj

Serveres varme.

Chorizotapas

INGREDIENSER:

225 g chorizop√łlse
3 ss fibersirup gold
2 fedd hvitl√łk
0,5 ss sitronsaft

FREMGANGSM√ÖTE:

  1. Fjern evnt. skinn fra p√łlsa, skj√¶r den i litt tykke skiver og finhakk hvitl√łk.
  2. Fres p√łlsebitene til de er spr√ł i kantene p√• middels varme i ei stekepanne. T√łm av fett som blir igjen i panna.
  3. Ha over hvitl√łk og la det steke til hvitl√łken er myk. Hell over sukrin gold og sitronsaft. Stek p√• svak varme under omr√łring i et par minutter. Server mens p√łlsa fremdeles¬†er varm

 

Sprek gr√łnn salat

1 l diverse sorter salatblad
100¬†g gr√łnne druer
1¬†stk gr√łnn paprika
4¬†stk v√•rl√łk
2 stilk stilkselleri (stangselleri)
10 bladhakket frisk basilikum
2 dl hakket ruccula
50 g pinjekjerner

Vask og riv salatbladene.
Finhakk v√•rl√łk og stilkselleri. Skj√¶r paprikaen i tynne strimler og del de gr√łnne druene i to. Bland alt sammen i en stor bolle.
Rist pinjekjernene i en t√łrr stekepanne s√• de f√•r en gylden og fin farge.
Dryss over ristede pinjekjerner f√łr servering.
Server salaten til p√łlser, fisk eller kylling.

GASPACHIO

1 stk slangeagurk
1¬†stk¬†r√łd paprika
0.5¬†stk¬†fersk r√łd chili
4¬†stk¬†finhakket hvitl√łk
1 stk boks hermetiske tomater
1 ts tomatpuré
1 ts pepper
1 ts salt
5 dl iskaldt vann
3¬†ss¬†r√łdvinseddik
2 ss olivenolje
1 stk gul paprika
0.5 stk potte frisk basilikum
2 ss olivenolje

Del opp alle gr√łnnsakene i biter og bland inn finhakket chili.
Fres hvitl√łken i olje, pass p√• at den ikke f√•r farge.
Ha gr√łnnsakene, tomatene og tomatpureen i pannen med hvitl√łken og stek til gr√łnnsakene blir blanke.
Kj√łr gr√łnnsakene med stavmikser eller i foodprocessor mens du tilsetter iskaldt vann.
Smak til med salt, pepper og eddik.

Server suppen kald i kalde skåler eller i glass. Topp med finhakket gul paprika, basilikum og litt olivenolje.

¬†PESTOBR√ėD (glutenfritt)

150¬†g¬†sm√łr
6 dl melk
1 pk fersk gjær
1 1‚ĀĄ2¬†ts¬†fiberhusk
250 g Jyttemel
500 g semper mix
2 ts salt
1 ss sukrinmelis
1 ts bakepulver

Fyll:
1‚ĀĄ2¬†glass¬†pesto
1 stk egg

  1. Smelt sm√łr, ha i melk og varm blandingen opp til den er fingervarm (37 ¬įC).
  2. Ha i gj√¶r og fiberhusk, r√łr blandingen sammen og la det svelle i 5-10 minutter.
  3. Bland sammen mel, salt, sukker og bakepulver i bollen til en kj√łkkenmaskin. Hell i v√¶sken og elt deigen godt sammen. Du kan ogs√• elte deigen for h√•nd. Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel st√łrrelse.
  4. Kjevle deigen ut til et stort rektangel. Sm√łr pesto utover deigen i et tynt lag.

Varier gjerne fyllet. R√łd pesto, tapenade, sjokolade, urte- eller kryddersm√łr gir ogs√• spennende smaker p√• br√łdet.

  1. Rull sammen deigen p√• samme m√•te som til en rullekake, og skj√¶r rullen i to p√• langs. Flett deretter de to delene sammen, se til at snittflaten kommer opp, da vil du f√• et fint m√łnster p√• br√łdet ditt.
  2. Sm√łr en br√łdform. Del fletten i to slik at den passer i br√łdformen og legg flettene opp√• hverandre i formen. Etterhev i ca. 20 minutter.
  3. Forvarm stekeovn til 225 ¬įC. Pensle br√łdet med et sammenvispet egg. Stek br√łdet p√• nederste rille til det har f√•tt en fin gyllen farge og er gjennomstekt, 30-40 minutter.

Glutenfri focaccia, se link

Aioli

  • 4¬†stk¬†eggeplommer
  • 1¬†ss¬†sitronsaft eller vineddik
  • 1¬†ts¬†dijonsennep eller annen sennep
  • 2¬†b√•t¬†presset hvitl√łk
  • 4¬†dl¬†n√łytral matolje
  • ¬ľ¬†ts¬†salt
  • ¬ľ¬†ts¬†pepper
  1. Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.
  2. R√łr eggeplommer med salt til de er lyse og tykke. Bland inn krydder og hvitl√łk, og halvparten av sitronsaft/eddik.
  3. Spe forsiktig med oljen mens du fortsetter √• vispe ‚Äď en teskje av gangen er nok. √ėk etter hvert mengden olje. Pass p√• at a√Įolien hele tiden er glatt og blank.¬†Blir den for tykk kan du justere konsistensen med litt vann.
  4. Smak til med krydder og sitron/eddik.
  5. Ferdig a√Įoli skal v√¶re s√• tykk at den holder fasongen.

Oppbevar¬†a√Įolien m√łrkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker.

Hummus med paprika og solt√łrkede tomater

  • 2 grillede paprikaer p√• glass, t√łrkes godt
  • 4 solt√łrkede tomater
  • 1 boks kikerter
  • 3 ts tahini
  • 1 fedd hvitl√łk
  • 1 dl olivenolje
  • ¬†1 ts spisskummin
  • 0,5 ts salt
  • sitronsaft

Miks sammen paprikakj√łtt, solt√łrkede tomater, avrente kikerter, tahini, hvitl√łk, olivenolje og krydder i en blender eller med en stavmikser.

Smak til med sitronsaft

IMG_2804