4 små porsjoner
3 dl kremfløte eller laktosefrikremfløte
1,5 dl mandelmelk uten sukker
40 g sukrinmelis
20 g Fibersirup Gold
25 g kakaosmør
1/4 ts xanthan gum (valgfritt, tykner isblandingen. Jeg har laget både med og uten)
2 store eggeplommer
1 ts vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vaniljepulver
100 g frosne bringebær
Sett en stor skål over et isbad og sett til side.
Ha kremfløte, mandelmelk og søtningsmiddel i middels kjele over middels varme. Rør til søtstoffet løses opp og blandingen når 80 grader, bruk evnt. et termometer. Den skal ikke koke, men nesten.
Visp eggeplommer i en middels bolle. Tilsett sakte litt av den varme kremblandingen, visp kontinuerlig, for å temperere eggeplommene.
Ha deretter eggeplommeblandingen sakte tilbake i resten av kremblandingen,visp kontinuerlig. Varm opp blandingen til den tykner, ca 90 grader. Det er viktig at det ikke koker opp!
Fjern fra varmen og tilsett hakket kakaosmør. La stå i ett minutt for at den skal smelte, og visp så godt sammen. Smak til med eventuelt mer søtning eller kakaosmør. Dryss over xantangum og visp kraftig.
Hell blandingen i skålen satt over isbad og la avkjøle 10 minutter. Pakk deretter tett inn i plastfolie og avkjøl minst 3 timer.
Hell blandingen i din iskremmaskin og la den gå til iskremen begynner å få en fast konsistens. Når den er klar, hell halvparten av isen over i en beholder som tåler fryser og ha halvparten av bringebærene over. Jeg pleier å «knuse» de litt. Bland litt forsiktig sammen. Ha over resten av iskremen og gjenta med resten av bringebærene. Dekk til og frys til den er fast, men ikke steinhard, ca. 1 time.